Helenansanoja

#HämeenHelena
#TurvallinenTulevaisuus
#YhdessäTehden

 

Helenansanoja

  •  

    SOTE-palveluihin käytettiin viime vuonna Kanta-Hämeessä lähes 900 miljoonaa euroa. Palveluja on uudistettu, joka on tarkoittanut osan palveluista heikentämistä, mutta samalla uusien palveluiden tuomista korvaavana rinnalle. Näistä esimerkkinä kotipalvelua tukeva liikkuva kotisairaanhoidon palveluyksikkö Gerbiili tai sairaanhoitaja chat, jotka molemmat ovat saaneet kiitosta käyttäjiltä.

    Palveluiden toteuttamistapojen uudistaminen on ollut välttämätöntä.  Kanta-Hämeen hyvinvointialueella on sote-lainsäädäntöön pohjautuva alijäämien kattamisvelvoite. Tämä velvoite on ollut keskeinen pakottava voima palveluiden suunnittelulle niin, että vähäisemmillä resursseilla voidaan palvella isompaa osaa ihmisistä. Jos emme itse olisi tehneet tarvittavia toimia, olisi valtio tarttunut hyvinvointialueen kehittämisen ruoriin ja vienyt läpi tarvittavat uudistukset. Onneksi olemme saaneet tehdyillä päätöksillä taloutta parannettua ja emme tarvitse valtion muutostukea, kuten saimme 28.2. lukea Hämeen Sanomista. Tarkalla taloudenpidolla saimme pidettyä hyvinvointialueen palvelut omissa käsissämme.

    On selvää, että talouden tasapainottamisen seurauksena tapahtuneet palvelujen karsimiset ovat synnyttäneet myös paljon kritiikkiä. Varsinkin, kun uusien korvaavien palveluiden osalta olemme vasta lähtökuopissa. On kuitenkin tärkeää, että saimme tehdyksi vaikeat päätökset ja vältimme valtion talutusnuoran. Lisäksi jokainen tekemätön säästöpäätös olisi tullut seuraavina vuosina kuitenkin eteemme ja hieman suurempana. Olisimme syöneet tulevaisuuden sotepalveluilta toimintaedellytykset. Näin ei onneksi ole käynyt.

    Sote-palveluita voidaan toteuttaa monella eri tapaa. Olemme uudistusten alussa. Haluamme kuulla kokemuksia ja korjata tilannetta kokemusten pohjalta. Mikäli peruspalvelut ovat uhattuna, voimme tarvittaessa hakea lisärahoitusta valtiolta. Tulevaisuudessa on tärkeä toimia omalääkärimallin kehittämiseksi, kotiin tuotavien palveluiden ja vaativamman hoidon tasapainon löytämiseksi ja uusien entistä sujuvampien palvelukokonaisuuksien luomiseksi Assi-sairaalaan.

     

      Takaisin
  •   Arkisto